Hova töltsem fel a videóm: Youtube-ra vagy facebook-ra?

A legfontosabb szempontok a döntéshez

hetimeeting-lead-kep.jpg

Itt egy 2018-as gyorslista arról, mit érdemes átgondolni akkor, ha cégedről vannak videóid, de nem tudod, Facebookon vagy Youtube-on lesz-e sikeresebb!
Előre jelzem, hogy a lista nem teljes értékű, de biztosan segít abban, melyik platformot miért és hogyan érdemes videómarketingre használnod! A szempontok a két platform működése és a videók nézettsége/sikeressége szempontjából lettek felsorolva. Nem nagyon térek ki arra sem, hogy milyen tartalmú videókat hova érdemes feltölteni.

YouTube:

közönség-seo-beágyazás-visszanézhetőség-fókusz jellemzőket érdemes átgondolni.

  • Közönség: ha YT-on sok követőd van, akiket organikusan el tudsz érni, érdemes oda (is) feltölteni a videót. Ha még nincs, de pl. sokan keresnek rá a témáidra itt, akkor szintén megfontolásra érdemes az, hogy YouTube-on rendszeresen(!) publikálj videókat.
  • SEO: ha bármiért ez fontos lehet (és miért ne lenne), ide kell a videót feltölteni. Pl. azért, mert az adott téma a céged/vállalkozásod számára hosszútávon is fontos, tehát nem egy story típusú, "épp nyaral a csapatunk" jófejkedés. Ide tartoznak a how to/review/tutorial típusú videók és sok-sok olyan iparági tudásmegosztás, amelyek valahol hasznot hoznak neked.
  • Beágyazás: ha a weboldaladra, blogodba be akarod ágyazni az adott filmet könnyen, akkor mehet YouTube-ra. Ugyan van a Facebooknak is beágyazási lehetősége, de a SEO-t szintén erősíti az, ha egy YT csatornának van webes "otthona", tehát egy olyan validált oldala, ahol rendszeresen beágyazásra kerülnek a videók.
  • Visszanézhetőség: jelenleg ez a YouTube egyik erőssége még a Facebookkal szemben. A "mit ettem ma" jellegű pilllanatképek nem ide valóak, hanem Facebookra, Instagramra. A legkönnyebben visszakereshető és visszanézhető videótár még mindig a YouTube, hála neked Google!
  • Fókusz: a YouTube-ra videózni mennek az emberek. Statisztikailag is kimutatható, hogy nagyobb figyelemmel nézik meg a mozgóképeket, amelyekre később is könnyebben vissza tudnak emlékezni.

Facebook:

közönség-viralitás-hír-gyorsaság-kapcsolattartás szempontokat érdemes számba venni.

  • közönség: ha itt van a nagy közönséged, nem kérdés, ide (is) menjen fel a videó. Azért is, mert a FB a saját felületére feltöltött videót nagyobb eléréssel jeleníti meg a YouTube-al szemben. Ha csak belinkeljük a YouTube videót FB-ra, kevesebb embernek jelenik meg, mintha ugyanazt a videót FB-ra töltjük fel, ráadásul ez esetben nem működik az autoplay sem, hanem tulajdonképpen egy cikkhez hasonlóan csak a bélyegkép látható (jó ideje az is csak kicsiben), és a cím és a leírás egy része.
  • Viralitás: jelenleg a legjobb felület a FB arra, hogy sok emberhez eljussunk rövid idő alatt videóval. Ettől még mindig meg kell kérni a közönséget, hogy ossza meg, like-olja, kommenteljen.
  • Hír: a nagy média után a Facebook a legjobb hírvivő. Ez általánosságban, egyes esetekben nem igaz. Pl. geek tartalmakra jobb lehet a Twitter vagy a Reddit.
  • Gyorsaság: a FB organikusan a rajongók 2-5%-nak jeleníti meg a legfrissebb bejegyzést/videót. Ha ezen a közönségen jól fut a bejegyzés (pl. sok időt tölt vele=sokáig olvassa/nézi, vagy interaktív vele kapcsolatban), akkor egy nagyobb, épp a "Facebook előtt ülő" rajongói bázisnak jeleníti meg a hírfalán a bejegyzést. Ha ott is elér egy küszöbértéket, nyitja tovább az ollót. Röviden: minél rövidebb idő alatt minél több embernek kell sokáig nêznie/reagálnia(megosztás,komment) az adott bejegyzésre, és nagyobb sikerrel jelenik meg.
  • Kapcsolattartás: a kék óriáson kapcsolattartási kényszerben vannak a márkák. Az utóbbi időben eltolódott a mennyiségről (napi több post) a minőség felé szerencsére a platform post megjelenítési metódusa, de a napi, vagy heti több megjelenés még mindig kötelező. Az autoplay és a "Facebook akar lenni az új Youtube" trend miatt ezért itt is jól jönnek a minőségi videók, melyek erősítik/fenntartják az erős kapcsolatot a márka és a követői között. Ezért kell itt (is) videózni.
  • A Facebook videók is beágyazhatók már, tehát a fenti YouTube tulajdonság már nem egyedi.

Instagram:

Ugyan a címben ezt nem említettem, de ez a platform a Facebook tulajdona és egyfajta kiterjesztése is, ezért érdemes megemlíteni az Instagramot is.

Csak röviden: szerintem itt a személyesség és vizualitás a legfontosabb. Az Instagram nagy előnye, hogy tartalmilag átlátható, vagyis egy-egy kifejezésre, márkára keresve a tartalmak elég transzparens módon, világszinten belistázva jelennek meg. Mióta a Facebook a tulajdonos, ez a transzparencia ugyan romlott, de még mindig jobb, mint a kék óriásnál. Ugyanakkor az Instagram lett a mennyiségi tartalom otthona, ide lehet jól hashtagelve önteni a legtöbb fotót, videót, amelyek minden eddiginél személyesebbek. Napi 6-8 fotót is elbír itt a közönség. Ami fontos, hogy a vizualitás itt a maximumra van járatva, ha szép a fotó/videó, akkor működik, minden más tulajdonsága a fotónak kevésbé fontos. Így akár még az is másodlagos, hogy ebben a pillanatban született meg a csodálatos csokitál, amit az éttermedről meg akarsz osztani, vagy fél éve.
Számtalan szempont lehet még, hiszen nem beszéltem az élő videózásról, a storykról, és biztosan te is tudnál pár kiegészítést tenni, de remélem, ez hozzáadott a vállalkozásod, márkád napi építéséhez.

Ez az írás az AMEGA Full Service Ügynökség támogatásával jött létre.