HDR videók a Youtube-on!

Végre HDR filmek is lejátszhatók a YouTube-on, ha van hozzá HDR képes lejátszód. Azért mutatnak párat, hogy tudd, miért veszel új tévét karácsonyra.

A YouTube videómegosztó újabb mérföldkőhöz ért, pontosabban egy 2016 januárjában tett ígéretet valósított meg: mostantól már HDR videók megtekintésére is van lehetőség – ehhez persze HDR támogatással ellátott hardverre, illetve HDR-képes monitorra is szükség van.

A HDR a High Dynamic Range rövidítése, ami magyarul azt jelenti, hogy nagy dinamikatartományú, vagyis  részleteiben gazdagabb videókat is feltölthetünk a Youtube-ra. Ennek a technikának leginkább a videók árnyékos és a fényes részeinél van szerepe, mert azokat teszi láthatóvá, de a kontrasztosabb is egy ilyen kép vagy videó.

hdr-youtube-video.jpg

HDR technika nélkül, és vele - szebb videók

Ahhoz persze, hogy elérhető legyen a videó a maga teljességében, megfelelő lejátszó eszközre is szükség van.

A Youtube bejelentése szerint az olyan HDR TV-k, mint az új Chromecast Ultra, vagy hamarosan az összes 2016-os Samsung SUHD and UHD TV-k, ez a formátum lejátszható lesz. Azért a Youtube sem hagy magunkra, mert néhány kiemelt partnerüknél már elérhetőek HDR videók, mint például az általunk is nagyon kedvelt MysteryGuitarMan, Jacob + Katie Schwarz, és Abandon Visuals is készítettek ilyen videókat. 

Ezeket a HDR videókat egy playlistben, itt megnézheted (persze ha nincs HDR eszközöd, nem fogod észrevenni a változást):

A Youtube az indulása óta eltelt 11 évben folyamatosan fejlesztett. Talán az első vidómegosztó szolgáltatás volt, ahol 2008-ban már HD videók voltak lejátszhatóak voltak, 2009-ben pedig Full HD videók. A 2015-ös év nagy újítása az akkorra már "mindenki által utált" flash lejátszó kivezetése, és a végleges váltás HTML5 videó formátumra. Ezen túl a 360 fokos videóformátum bevezetése is a tavalyi év nagy dobása volt. Emellett kevésbé nagy csinnadrattával, de 4K-s videók, élő streaming, 3D-s videók, és a térbeli hang formátum is belekerült a nagy piros "videószörnybe".