Youtube hírszemle, 2015 március

A Facebook videós fejlesztéseire a Youtube olyan újdonságokkal válaszolt, amikre sokan felkapták a fejüket: a 360 fokos panorámavideós funkción túl megjöttek a Youtube Kártyák, az Ultra HD minőségű videók beköszöntével pedig eltehetjük a sufniba HD tévénket. Csak bámulunk, de hát erre való a Youtube!

A sok-sok Youtube fejlesztés publikálása mögött az a cél látható számunkra, hogy erőteljes offenzívába kezdett a Youtube, hiszen a Facebook 2015 első hónapjaiban több videós fejlesztését is bevezette, és ezzel - nevetséges, de ezt mondja a sajtó - megszorongatta a videómegosztós trónon látszólag elbóbiskoló Youtube-ot. A "legjobb védekezés a támadás", vagy csak éppen ideje volt ezeknek a fejlesztéseknek? Nézzük, csak röviden! A Youtube használóinak bázisa a következőkből áll:

  • hirdetők
  • nézők
  • csatorna tulajdonosok/videó készítők

Mindegyikük megkapta azt a gumicsontnak csak nagyon szkeptikusan nevezhető szolgáltatást, ami meggyőzi őket, hogy sem a Facebookhoz, sem a Vessel nevű új videómegosztóhoz nem érdemes átvándorolniuk:

  • a hirdetők - a panorámavideók sokakat megnyugtatnak arról, hogy sok exkluzív videós tartalom érkezhet, nem csak a házi cicás videók előtt hirdethetnek.
  • a nézők csak bámulnak, és mindezt örömmel, hiszen már akár Ultra HD-ben is megtehetik ezt
  • a "Youtube Kártyák" a csatorna tulajdonosoknak kedveznek, mobileszközökön is látható interaktív felületeikkel

Ezt gondoljuk mi, 2015 márciusban. Nézzük a híreket!

KIEMELT HÍREK

youtube_high_def_animgif.gif

Minőségi ugrásra készül a YouTube
A 60 fps-es Ultra HD mozgóképek nemcsak nagy felbontásúak, hanem rendkívül gördülékeny sebességűek is egyben. A YouTube 4K felbontású videókat tesztel 60 képkocka/másodperc sebességen, szúrta ki a TechCrunch. Tavaly már külön-külön tesztelték a full-HD-nál négyszer nagyobb felbontást,és a 60 képkocka/mp-t megjelenítő videókat. Most már kombinálva is elérhető a két technológia.

Baloldalt a lila paca az, amit ma a legtöbb tévéadó sugároz, és veri is a mellét miatta, mert HD. A zöld tenger pedig az Ultra HD képernyő felbontása, amire már a Youtube is képes, bár igaz, ami igaz, legtöbbünk monitora még nem.

res-sizes.png

Magyar Youtube siker - a világ egyik legjobb rajzos videócsatornája
Egy rajztanár, aki Dancsó Pétert is "lenyomja", és valószínűleg többet keres a Youtube-al, mint Fluor Tomi. Vámos Sándor, alias VamosArt festő, tanár és karikaturista videóival minden nap százezrekben kelti fel a rajzolás és festés iránti vágyat. Az első interjú a youtube-marketing.blog.hu-n!

Youtube csatornád van? Akkor ennek örülni fogsz!
Fel sem ocsúdtunk a Youtube 360°-os videófunkció bevezetésének híréből, máris egy újabb, elsősorban csatorna tulajdonosok számára értékes funkciót tett elérhetővé a Youtube platform. A Youtube Cards segítségével még hatékonyabban tudjuk termékeinket, rendezvényeinket hirdetni videókon belül, sőt még pénz is állhat a házhoz!

Megérkeztek a 360 fokos YouTube-videók
Március 13-tól elérhető a YouTube-on a 360 fokos, forgatható videók lejátszásának a lehetősége, androidos YouTube applikációval és Chrome böngészőn érhető el egyelőre, iOS platformra is hamarosan érkezik a látványos újdonság. Az androidos okostelefon beépített giroszkópja és gyorsulásmérő szenzorainak segítségével, a telefon jobbra-balra forgatásával nézelődhetünk, amerre szeretnénk.A videók azonban mégis az Oculus Rift és a Samsung Gear VR virtuális valóságot lehetővé szemüvegein keresztüli megtekintése jelenti a tökéletes élményt, hiszen ott valóban úgy érezzük majd magunkat, mintha mi magunk lennénk a helyszínen. Forma1, Repülővel egy tó fölött, Síugrás, Gyönyörű kikötő, itt egy szuper lejátszási lista a 360fokos videókhoz>

+Hogyan készíts gömbpanorámás videókat?

youtube_hivatalos_valasz_animgif.gif


A Youtube a Daily Dot azon kérdésére, hogy tényleg tervezi-e e-gaming versenyek stream-es közvetítését a közeljövőben, csupán a fenti mozgó gif-et küldte... A Google azóta meg is erősítette, hogy bizony ez a hivatalos válaszuk a témával kapcsolatban.

Korhatárjelzést kapnak a YouTube és a Vevo videoklipjei Nagy-Britanniában
A mozifilmekhez hasonlóan korhatárjelzéssel látják el Nagy-Britanniában a YouTube és a Vevo közösségi videomegosztókra feltöltött zenés klipeket - jelentette a BBC News. A korhatár karika bevezetése is egy jellegzetes mutatója annak, hogy a Youtube a hagyományos tévéket leváltja.


 MARKETING HÍREK

A YouTube hozza a legmagasabb konverziót
A 2014-es adatok szerint aki fizetett közösségi kampányt akar indítani, a legjobban teszi, ha a YouTube-ra irányítja figyelmét. Nem csak itt lehet ugyanis a leghatékonyabban új termékeket bemutatni, de a vásárlást elősegítő döntéseket is itt lehet leginkább elősegíteni.

TV nézés az okoseszközök korában
TV nézés az okoseszközök korában

Nagyot nőtt a videóhirdetések piaca
Egy év alatt 144%-kal bővült a videóhirdetések piaca (nem csak YouTubera vonatkozó adatok!). Az egész digitális piacot vizsgálva 2014-ben a videós hirdetések nőttek a leginkább.

TV nézés az okoseszközök korában
Az online elérhető tartalmak és az okoseszközök véget vetnek a hagyományos tévézés aranykorának. Ma már nem csupán valós időben nézzük a televízióban sugárzott műsorokat, hanem rögzítjük és visszanézzük azokat, online kölcsönzünk filmeket és videómegosztó oldalakat látogatunk. Az eNet online kutatásának bemutatása.

Új előfizetői modellt tesztel a YouTube
A Music Key szolgáltatás mellett egy előfizetői modell tesztfázisát is elindította a Google videó-oldala."Vannak nézők, akik nem akarják végigülni a reklámokat" - idézi Robert Kynclt, a cég tartalom-igazgatóját a Broadband TV News. A szakértő a kaliforniai Code/Media konferencián mondta el mindezt.

Hollywood egyre közelebbről figyeli a YouTube-ot
Ahogy ez sokszor lenni szokott, a YouTube-hoz átpártoló első hollywoodiakat is őrültnek nézték. Nem is csoda – bár tíz évvel ezelőtt is sokan sejtették, hogy nagy jövő előtt áll az online videómegosztás, kevesen hittek benne, hogy lehet benne akkora pénz, mint az álomgyárban.

Hogyan készíts vírusvideót
Valószínűleg minden zenekarnak álma, hogy a videóját felkapják, és vírusszerűen terjedjen az interneten, ezzel óriási ismertséget hozva nekik. És valóban, egy vírusvideó olyan, mintha megnyernéd az internet lottóját, az az egy videó óriási publicitást hozhat. Mik azok az összetevők, amik kellenek ahhoz, hogy egy videóból vírusvideó legyen? Ugyanezzel a címmel a hirado.hu-n is megjelent egy írás.

Cukiság! Így már megéri végignézni egy Youtube-hirdetést
A legtöbb felhasználó bizonyára alig várja, hogy a videók elején felbukkanó hirdetésekből leteljen a kötelező öt másodperc, és a "Skip Ad" gombra kattintva továbbugorhasson arra, amit ténylegesen látni szeretne. A GEICO azonban készített egy olyan Youtube-reklámot, ahol érdemes kivárni, mi történik az 5.másodperc után. Az ötlet nem új, hiszen a Nagyon Különleges Ügyosztály minisorozatában(emlékszel még rá?) használták először GEICO spotokban használt trükköt! :)

- - - - -
Youtube hírek, tippek és jótanácsok Facebook oldalunkon >
- - - - -


Minden szupi szuper? Ez volt a LEGO elképesztő éve a közösségi médiában!

A SocialTimes cikke szépen összefoglalja a Lego közösségi tevékenységeit, amiből számunkra a Youtube csatorna fontos:

• 2014-ben 1700 videót töltöttek fel,
• napi szinten átlagosan közel 5 új videó kerül fel a csatornájukra,
• 3883 évnyi YouTube videót néztek meg a csatornájukon (csak 2014-ben!)
• a csatornán összesen 4863 évnyi videómegtekintés történt
• a legjobb számokat produkáló videó a Lego film bemutatója volt, ami több mint 27 millió megtekintést ért el a videómegosztón.
• 620.000 feliratkozójuk és a többi YouTube használó nagy örömmel nézegette

Hivatalos Lego Youtube csatorna itt: https://www.youtube.com/user/LEGO

Mi az a Multichannel Network? Ők a Youtube partnercégei? Vannak ilyenek Magyarországon?

A Multichannel Networkök, vagy röviden MCN-ek YouTube tanúsítvánnyal rendelkező vállalatok, akik a Youtube CMS használatához jogot kapnak, ezáltal könnyen tudnak tiltani videókat, zenéket, stb. Magyarországon YouTube-tanúsítványal csak néhány cég rendelkezik.

Mire használjuk az okostelefont?
Facebook és a Youtube menő mobilon. A Facebook vezet 55%-kal, FB Messenger 41%, YouTube 31%. Negyedik a Gmail (30%), majd a Viber (25%) és az Instagram (18%) jönnek.


TECH HÍREK

Idegesít a Youtube új, autoplay funkciója? Így kapcsold ki!
Észrevetted azt, hogy a megnézett videó végén, kérdés nélkül tolja neked a Jutúb a következő ajánlott filmet? Ha idegesít, kapcsold ki, mutatjuk hogy kell. 

Ezzel olyan YouTube-ot kap, amilyet csak szeretne
Teljesen testre szabhatja a YouTube beállításait, ha ezt a Firefox, Chrome, Safari és Opera böngészőre is letölthető bővítményt választja. A SmartVideo for YouTube telepítése után kiválaszthatja például azt is, hogy a lejátszás gombra kattintás után hány másodpercet várjon a YouTube-videó, hogy tényleg elinduljon, ezt pedig igazíthatja ahhoz is, hogy milyen a letöltési sebessége. 

Az Internet Explorer támogatja a YouTube élő közvetítést Windows 10-en
A Microsoft továbbra sem hanyagolja el az Internet Explorert, hiszen jelenleg is dolgozik a böngésző WebKit motorjának fejlesztésén. Úgy látszik, jól haladnak, ugyanis a böngésző Windows 10 Mobile Technical Preview-n az elérhető verziója elég gyorsnak bizonyult ahhoz, hogy támogassa a YouTube élő közvetítést, ami sajnos nem mondható el az IE WP 8.1-es verziójáról.

Megszűnnek a márkabevezető videók és a hozzátartozó funkció
Március 31-ével megszűnnek a pár másodperces márkabevezető videók. Ez egy olyan funkciót rejt, amellyel minden videó elejéhez egy maximum 3 mp-es intro-t adhattak a csatorna tulajdonosok.

Powerpointból hogy lehet egyszerűen videót csinálni?
A legegyszerűbb videókészítési trükk: PowerPoint-diavetítését videóként mentheti, és közzéteheti valamelyik videós webhelyen, például a YouTube-on.


TARTALMI HÍREK

Fuss el véle - Dumaragu befejezte
A nagy népszerűségnek örvendő Dumaragu/Arc Nélküli Manus animációs vlog csatorna készítője befejezi a videók készítését. 4 év, közel 200 videó, 206 ezer feliratkozó és 34milliós nézettség. Szirmai Gergő is megemlékezett róla. Köszönjük!

Napkirálynő - online ősbemutató!
A MESE.TV YouTube csatorna első egész estés filmje megérkezett, és ingyen, legálisan megtekinthető az interneten!

Youtube Music Awards: több mint egy tucat Youtube-sztár mutatta be új videóját
Videóáradat a 2015-ös YouTube Music Awards-on: élő show helyett a győztesek új klipjeivel ünnepeltek.

Március 30-tól elindul az ÉVA magazin gasztronómiai videó csatornája
A Youtube-on és az Evamagazin.hu/evatv oldalon lesz elérhető. A fenti cikk egyébként nem erről szól, csak a végén megemlítik a dolgot, hogy Youtube videókkal erősítik a Éva Magazint.

Amikor letilt a Youtube
Az Apa Zenél nevű "paródiazenekar" márciusban híressé/hírhedté vált szöveges klipje érdekes tortúrán ment át, és még segített is népszerűségén. A gyalázó dalt gyűlöletbeszédre és zaklatásra hivatkozva eltávolították a videómegosztóról, aztán mégis visszakerült. A letiltás különböző állapotainak képeit összegyűjtöttük egy galériában.

A néző is belepofátlankodhat az új Hősök-videoklipbe

A Hősök friss, Youtube-on teljes egészében meghallgatható Raplife című albumának címadó dalához egy szokatlan klip készült, illetve nem is a klip a szokatlan, hanem az, hogy a netezők is feltűnhetnek benne.

1,3 millió feliratkozója van Jamie Olivernek
Több, mint 1.300 000 feliratkozóval Jamie Oliver Food Tube nevű YouTube csatornája az egyik legnépszerűbb gasztro-csatornának számít. De nem volt ez mindig így. A csatorna népszerűsége és a látogatottság éveken keresztül stagnált, annak ellenére, hogy a séf már közszereplő volt. A csatorna drámai változást akart elérni, ezért megvizsgálta az eddig stratégiáját és változtatott azon. Kitűzték céljaikat, annak elérése érdekében pedig a megfelelő tervet dolgozták ki.

F1: saját YouTube-csatornát indítottak hivatalos videókkal
Megtört a jég a Formula–1 vezetőinél, a közösségi oldalakért eddig nem rajongó sportági vezetők beadták a derekukat, és saját csatornát hoztak létre a YouTube-on. A videomegosztón hivatalos klipeket láthatunk, egyelőre tavalyi versenyekről és idei tesztekről, de hamarosan felkerülhetnek friss felvételek is.

Tom Hanks lányhangon énekel Carly Rae Jepsen új klipjében
Új ‪videós‬ ‪trend‬ van alakulóban: énekeltess a klipedben ‪hollywood‬-i hírességeket! A közelmúltban néhány hasonló megoldás nagy sikerre vitt videókat, pl. Jimmy Fallon show-ban Lip Sync Battleként futtatott paródiák nagy nézettséget értek el, persze ehhez kellettek a Celebek, pl. Will Ferrel, Joseph Gordon Levitt, vagy Emma Stone.

Mit üzennél a tizenéves önmagadnak?
A Youtube nőnapi kampányához csatlakozók a #Dearme hashtaggel teszik közzé, mivel lelkesítenék fiatalabbkori önmagukat. A válaszok többnyire elég hétköznapiak, mégis bátorítóak: nevess, táncolj sokat, ne félj kilógni a sorból!

Varnus Xavér a világ három legnézettebb orgonistája között
"Levelet kaptam a YouTube-tól, hogy elértem a három milliós nézettséget, s így egyike lettem a világ három legnézettebb orgonistájának. Minden nézőmnek szívből köszönöm" - áll Xavér Facebook oldalán.

Egy magyar vlogger élete: Lillúzió
„2014 júliusa körül tettem fel az első videómat, tehát kicsit több, mint fél éve. Sok „youtuber” és magyar, illetve külföldi „vlogger” videót nézegettem már, amikor feltűnt, hogy milyen élvezettel csináljak. Érezhető volt, hogy sok munka van benne. A videós szerkesztés is érdekes kihívásnak tűnt számomra, így elkezdtem ezzel foglalkozni. Az elején csak a barátaimmal való közös videókat szerkesztgettem, aztán jött a képbe a vlogolás, amit most is csinálok. Nagyon sokat jelent a nézők támogatása és persze egy hatalmas élmény számomra is ez a munka.”

Youtube élőzés a menő
Élő bagoly csatorna cukiság, természet-, és Harry Potter kedvelőknek.

Bemutatjuk Románia legnépszerűbb magyar tinédzserét
Elekes Levi a Youtube-ra tölt fel magáról videókat: százezrek kíváncsiak arra, hogy mi a véleménye az érettségiről vagy az oktatásról.

Fityisz Mozartnak és Bondnak - a komolyzene világhírű fenegyerekei Szombathelyen virtuózkodnak
Youtube-on 15 millióan nézték meg klipjeiket, a koncerttermek versengenek értük. A Lit­tle Nightmare Music tele virtuozitással és humorral. Március 6-án élőben is láthatjuk végre őket: 19.30 órakor a szombathelyi Bartók Teremben lép fel Aleksey Igudesman / hegedű / és Richard Hyung-ki Joo / zongora /, a Savaria Szimfonikus Zenekar kíséretével.

Youtube Tokyo
Kukkants be a Youtube‬ tokyo-i irodájába a Google Streetview-val! Csodaszép a kilátás! 

A YouTube egyik legfelkapottabb figurája, Grant Thompson ezúttal azt mutatja meg, hogyan készíthetünk egyedi formájú gumicukorfigurákat néhány másodperc alatt.

Plusz:

Beüzemeltünk a blogon egy újabb kütyüt, amivel kijelölheted a neked tetsző szöveget és nyomhatod tweetként. Próbáld ki!

twilighter.jpg

youma_youtube_tippek.png

Van egy Youtube csatornád, remek rajzos videóid, de még nem fürdesz pénzben? :) E-mail: onlinevisuals_kukac_gmail.com vagy kérdezz ASK.fm-en!