Youtube csatornád van? Akkor ennek örülni fogsz!

Fel sem ocsúdtunk a Youtube 360°-os videófunkció bevezetésének híréből, máris egy újabb, elsősorban csatorna tulajdonosok számára értékes funkciót tett elérhetővé a Youtube platform. A Youtube Cards segítségével még hatékonyabban tudjuk termékeinket, rendezvényeinket hirdetni videókon belül, sőt még pénz is állhat a házhoz!

cards.jpgHa rendszeresen kezeled saját, vagy vállalkozásod, webáruházad Youtube fiókját, akkor sokszor ütköztél már abba a korlátba, hogy közvetlenül nem tudsz adományt gyűjteni egy videóból, vagy csak egy külső webhelyre tudod továbbirányítani a nézőidet. Részben erre is ad megoldást a Youtube Cards. A kártyákkal új interaktivitási réteget adhatsz videóidhoz. A sokak számára már jól ismert annotations/kommentárok funkció egy továbbfejlesztett változatában megadhatsz cél URL-t a jogosult webhelyek listájáról, és (a kártya típusától függően) egyéni képet, címet és cselekvésre ösztönző szöveget is. A videószerkesztőben találod meg a szokásos funkciók mellett, tehát a szöveges adatok feltöltése mellett a javítások, hang és kommentárok mellett a Kártyák funkciót is megtalálod.cards2.jpg

Ahogy a kommentárokat is egyesével, minden videónál be kell állítanod, a Kártyákat is videónként adhatod meg. A kijelölt néhány másodperces idő alatt kedvcsináló jelenik meg, és az arra kattintó nézők közvetlenül elérhetik a kártyát. A videó bármely másik pontján megjelenik egy (i) ikon, ha a nézők a lejátszó fölé mozgatják a kurzort (asztali gépen), vagy amikor a lejátszóvezérlők megjelennek (mobilon). Az ikonra kattintva végigböngészhetik a videóban megjelenő összes kártyát.

A Youtube saját bevallása szerint is van még mit fejleszteni a funkción. Elmondásuk szerint a rendszer fejlődésével tervezik a felület optimalizálását, hogy a leginkább odaillő kedvcsinálókat és kártyákat jelenítse meg a teljesítmény, a néző viselkedése és az általa használt eszköz alapján. Fontos tudnivaló, hogy a kártyát megjelenítő videók nem tartalmaznak Cselekvésre ösztönző fedvényt - vagyis, ha te Youtube videókkal pénzt szeretnél keresni, nem érdemes minden videót "felkártyázni", mert akkor nem jelenik meg a kártya mellett bannerhirdetés.

Kártya típusok

Értékesítési kártyák
Az értékesítési kártyákkal közvetlenül a videóból reklámozható egy alkotó licencelt terméke, vagyis tovább lehet egy webáruházba vagy adománygyűjtő oldalra irányítani a nézőket - és ezért érdemes sokaknak elgondolkozni a Youtube Kártyák bevezetésén! Számos jóváhagyott cél URL közül választhatsz, a kártya pedig megjeleníti a felső szintű URL-t. A jóváhagyott URL-ek tipikusan zenészeknek, művészeknek, kiadóknak, zeneiparban tevékenykedőknek előnyösek, hiszen az iTunes, Google Play, Songkick az elsők között vannak, de pl. a Spreadshirt.com és a Cafepress is megtalálható. Zenészek, grafikusok, hajrá! 

Adománygyűjtési kártyák
Az adománygyűjtési kártyák (az adománygyűjtési megjegyzésekhez hasonlóan) közvetlenül az engedélyezőlistás adománygyűjtési webhelyeken található projektekre mutatnak. Az idevonatkozó jóváhagyott weboldalak adománygyűjtésre szolgálnak, elsők között a Kickstarter, Indiegogo, és Patreon, Causes láthatók, tehát nem csak startupok tudnak ezzel újabb pénzhez jutni, hanem Youtube Vlogot/műsort gyártók vagy nonprofit szervezetek is.

Videóra vagy lejátszási listára vonatkozó kártya
Ez a kártya másik nyilvános YouTube-videóhoz vagy lejátszási listához kapcsolódhat, amely esetleg érdekelheti a jelenlegi videó nézőjét.

Társított webhelyre vonatkozó kártya
Közvetlen kapcsolódás a kártyáról a társított webhelyre. A tudnivalókat lásd itt: társított webhely hozzáadása fiókodhoz. Ha még nem használtál társított webhelyet, akkor a társított webhelyre vonatkozó kártya létrehozásához el kell fogadnod a Felhasználói feltételeket, amelyek a beállítás során jelennek meg.

Rajongói támogatási kártya
Ez a kártya lehetővé teszi rajongóid számára videóid elismerésének kimutatását, akik ezt anyagi hozzájárulással is alátámaszthatják közvetlenül a videooldalon. Ne feledd, hogy engedélyezned kell a Rajongói támogatás funkciót csatornádon, mielőtt rajongói támogatási kártyát helyeznél el videóidban.

Összegezve, ismét egy olyan funkciót kaptak a csatorna tulajdonosok, amivel egy régi, idegesítő korlátozást oldottak fel (adományozás és más weboldalakra linkelés), és a videólejátszó "leporolása" is láthatóan folyamatban van.

Forrás: Youtube Creator Blog, Youtube Súgó

youma_youtube_tippek.png

Van egy Youtbe csatornád, remek cicás videóid, de elakadtál? Akkor ASK.fm - és kérdezz!