Megérkezett a gyerekbarát Youtube! (update)

635599846430704816-yt3.jpegA Google gyerekbarát YouTube verziót adott ki, Androidos és iOS eszközökre egyaránt. A gyerekbarát verzió elkülönül a hagyományos YouTube szolgáltatástól mind megjelenését, mind pedig a funkcionalitást illetően.

A gyerekbarát YouTube-ot a 10 év körüli és (sokkal) fiatalabb korosztály számára tervezik. Az egyik fő ok természetesen az, hogy rengeteg olyan tartalmat nézhetnek meg a gyerekek az oldalon, melyet nem igazán kellene. A szolgáltatás segítségével a szülők nyomon követhetik, milyen tartalmakat néz meg gyermekük, valamint azt is megadhatják majd, mihez férjen hozzá. Az oldalon egyébként csak olyan videók lennének elérhetők, melyek kifejezetten gyermekeknek ajánlottak. A Google magyarországi sajtóirodája megerősítette a gyerekbarát verzió érkezésének hírét, ám közölték, hogy kezdetben csak az Egyesült Államokban lesz elérhető (vagy mégsem? Nekünk ment a letöltés).

>

Android: http://goo.gl/SsDTHh
iOS: http://goo.gl/P0cikI

A szellőztetés menete a következők szerint zajlott:

  1. 2014 márciusban hallottunk először arról, hogy a Google gyerekbarát YouTube verzión dolgozik.

  2. 2014 nyarán ismét felröppentek a hírek az új verzióról, de ennyi, semmi bővebb infó ( milyen lesz pontosan és mikor érkezik a szolgáltatás, bármi).

  3. 2014 decemberben végre a Google megerősítette a hírt, hogy készül a gyerekbarát YouTube, amely kifejezetten a 12 év alatti gyerekeket célozza meg. A bejelentés különlegessége azonban az volt, hogy minden népszerű Google termék gyerekbarát változatát elkészítik majd. 

635599792109607811-youtube-kids-screenshot.jpg

„Folyamatosan ezt kérdezték tőlünk a szülők, hogy gyermekbarát hellyé tudjuk-e tenni a Youtube-ot” – mondta Shimrit Ben-Yair, a projekten dolgozó fejlesztőcsoport vezetője. Hozzátette azt is, hogy miközben a teljes Youtube nézettsége évente 50 százalékkal nőtt, a családoknak szóló csatornák esetében inkább a 200 százalékhoz volt közeli ez a szám. A The Infirmation szerint a Google úgy szűrné majd a fiatalabb felhasználókat, hogy a szolgáltatások használatához meg kell majd adniuk korukat – ami valljuk be, könnyen átverhető. Az alkalmazás a hagyományos böngészési mód mellett hangvezérelten is működni fog, de a gyermekek részére lesz egy tiltólista, amire nem ad találatot (szexuális, erőszakos, felnőtt tartalmakra nem ad eredményeket az alkalmazás).

A gyerekre optimalizált, az átlagnál nagyobb gombokatt tartalmazó felhasználói felületen nem lesznek a kicsik számára nem releváns információk, így például a kommentek, beágyazó kódok, egyéb kényelmi funkciók. A Youtube Kids igazából a szülők dolgát könnyíti meg: ha például beállítunk egy napi 2 órás tévézési jutubozási limitet, akkor ezt túllépve lezáródik az alkalmazás. A Youtube Kids a jövő héten sajnos még csak az USA-ban lesz elérhető, de idővel várhatóan hozzánk is megérkezik majd.

Miért jó ez a Youtube-nak?

Mert a gyerekeknek szóló tartalmak a zenés videók után a leginkább pénzre válthatók, ráadásul a Youtube a "gyerekvédő-golyókapkodó" szerepben dob egy csontot az évek óta forrongó szülőknek, akik ugyan háborognak azon,hogy a gyerkeik milyen szörnyű videókhoz juthatnak hozzá, viszont mégis a Youtube elé ültetik őket...

youtube-for-kids-600x370_1.jpg

A Youtube Kids bemutatója a Kidscreen Summit-on, február 23-án lesz. 

UPDATE:

Google Playben már letölthető itt>

Fotók az alkalmazásról itt >

Forrás: Übergizmo.comTheNextWeb.com