5 tény az online videóról, a Youtube tizedik szülinapjára

10eves_youtube_2015_februar14.jpgMi van akkor, amikor 3 geek Valentin Napon nem a csajával foglalkozik? Lehet, hogy épp egy aranybányát indítanak be...

10 évvel ezelőtt, éppen Valentin Napon három korábbi PayPal alkalmazott létrehozta a Youtube-ot, ami aztán igazi főnyeremény lett számukra. Öt tény az online videózásról, plusz a Youtube története egy infografikában!

A Youtube történetét már itt egyszer összefoglaltuk, így csak a 10 éves szülinap miatt aktuálissá vált fontosabb adatokat szeretnénk kiemelni. Még ma is megdöbbentő összegért, 1.65 milliárd dollárért (mai áron 441,7 milliárd Ft) vásárolta fel a Youtube-ot a Google, 2006 novemberében. A videómegosztás fogalma az azóta eltelt 10 évben az internetes életünk alapvető elemévé vált, és a Youtube az egyik leglátogatottabb weboldal lett a világon. Széles körben használják a médiacégek, politikusok, zenészek és tulajdonképpen mindenki, aki netezik.

A Youtube karrirerjének emblematikus eseménye volt az, amikor január közepén 3 youtuber(youtube celeb) Barack Obama amerikai elnököt meginterjúvolhatta.

A Youtube 10 éves évfordulójára a hosszas sztorizás helyett a PEW kutatóintézet cikke alapján az 5 legfontosabb online videós tényt szeretnénk összefoglalni. 

1.

Nézőkből operatőrökké válunk. 2013-ban a felnőttek kb. egyharmada (31%) töltött fel videót, szemben a 2009-es 14%-al, mondja ezt egy 2013-as Pew Research Center jelentés. A videót feltöltők 35%-a úgy nyilatkozott, a feltöltésben szerepet játszott nála az, hogy talán vírusos terjedésnek indul majd a videója. Összességében az internetezők 72%-a használ videomegosztó oldalakat. A YouTube, Vimeo vagy más megosztó site használata több mint kétszeresére nőtt 2006 és 2013 között.

2.

A videós anyagok közül a legnépszerűbb videós témák az állatok - leginkább a macska. 2013-ban az internetezők által feltöltött eredeti videók 45%-a valamilyen állat, de többnyire háziállat volt. A hétköznapi élettel kapcsolatos videók nagyrésze családi és baráti eseményeket mutat be (58%), vagy valamilyen vicces eseményt (56%). Nagy számmal szerepelnek a feltöltések között a tutorial, vagy oktató jellegű videók (30%) és a színpadi, vagy előre megírt videók (23%).

 s1.png

3.

A YouTube a második legnagyobb közösségi oldal a Facebook után. A Pew Intézet 2014-es tanulmánya szerint a felnőttek háromnegyede (77%) használja a Facebook-ot és 63%-uk Youtube felhasználó is. Bár a YouTube-nak kisebb közönsége van a Facebooknál, de sokkal szélesebb körben használják, mint a LinkedIn-t (25%), Google Plus-t (24%) és a Twitter-t (21%).

 s2.png

4.

A Youtube a fiatal felnőttek között a legnépszerűbb. Széles körben használt a 18-29 év közötti fiatal felnőttek körében - 82%-uk használja a videó megosztót, szemben a 65 évesekkel vagy annál idősebbekkel, akiknek csak 34%-a videózik rendszeresen a Youtube-on. A faji és etnikai különbségek (felhasználói szempontból értve) is léteznek: a feketék (76%) és a spanyolok (74%) nagyobb valószínűséggel jutyúboznak, mint a fehérek (57%) (amerikai adatok ezek, nyilván).

 

5.

Gyártjuk a híreket. A YouTube-on - és más közösségi oldalakon is - az emberek egyre többször hírekhez kapcsolódó videókat osztanak meg. A Pew Research 2014-es felmérése szerint a felhasználók 12%-a osztott meg saját videót egy hír, vagy esemény kapcsán. A PEW 2011 január és 2012 március közötti videófeltöltéseket megvizsgálva arra jutott, hogy a több száz legnépszerűbb hírvideó közel 40%-át nem újságírók készítették. Az ilyen jellegű videók nagyrésze természeti katasztrófák vagy politikai zavargások dokumentálása, mint például a japán cunami vagy az arab tavaszhoz kapcsolódó helyszíni felvételek.

Még több hírt, érdekességet és videót találsz Facebook oldalunkon »

Van egy Youtbe csatornád, remek cicás videóid, de elakadtál? Akkor ASK.fm - és kérdezz!

 

Courtesy of: Visual Contenting