A Youtube mostantól HTML5-ben fut!

youtube_html5.jpgGyűlöljük a flasht, mégis flashes lejátszóval nézzük a Youtube-ot (fagy is sokszor...), DE ENNEK MOST VÉGE! Mától alapértelemezetté vált minden modern böngészőn a Youtube videók HTML5-ös lejátszása. Ha mégsem, mutatjuk, hogyan kapcsolhatod be a böngésződön!

Úgy tűnik, a bannergyárakon és a multimédiás weboldalakon kívül szinte már senki nem fogja használni a flasht, mert a Youtube végre leváltja a régi lejátszót! Mától a YouTube alapértelmezésben HTML5 videólejátszót ajánl az összes modern böngészőhöz, beleértve a Chrome, IE 11, Safari 8, és a Firefox legújabb verzióit. 2010-ben kezdett bele a Youtube a HTML5 támogatásba, akkor még kísérleti jelleggel. A kísérletbe érdemes volt invesztálniuk, hiszen 2014 októberétől a HTML5 hivatalosan is szabvánnyá vált. A HTML5-nek köszönhetően pl. nem kell flashplayert alkalmazni egy videónál, a HTML5 ugyanis tud playerként is funkcionálni, így a böngésző sokkal könnyebben játssza le a videókat.

Miért éri meg váltani HTML5 lejátszóra?

  • A videók induláskor 15-80%-al lehetnek gyorsabbak a HTML5 gyorsításnak köszönhetően - kevesebbet kell "bámulni a csigát".
  • Kisebb átlagos sávszélességgel is jóminőségű videózás érhető el - 35%-al javítottak a teljesítményen. Ez nem tűnik nagy cuccnak, de egy 4K felbontású videó esetén érezhető a különbség.
  • Videó beágyazáskor már nem kell flash objectekkel vacakolni, csak <iframe> kódokkal.

Ha a böngésző alapértelmezés szerint nem azt használja, kérheted a HTML5 lejátszó használatát.

Válts most HTML5-re itt >>

youtube_html5_2015_default_playing.png

További technikai részletekbe nem szeretnénk belemenni, de akit érdekel a dolog, számos szakmai portálon találhat erről bővebb elemzéseket.

forrás: Techcrunch, Arstechnica

Még több hírt, érdekességet és videót találsz Facebook oldalunkon »

Van egy Youtbe csatornád, remek cicás videóid, de elakadtál? Akkor ASK.fm - és kérdezz!