Ötszázan szavaltak együtt élőben a Youtube-on

Kiállításokkal, koncertekkel, előadásokkal ünneplik számos helyszínen az országban és határon túl egyaránt a magyar kultúra napját. A Youtube-on meg maratoni verseléssel.

szavalas2015.jpg

A Magyar Kultúra napján, öt kontinens magyar nyelvű iskolái csatlakozhattak a felhíváshoz, melynek során január 22-én 10 órától egyszerre mondhatták el a magyar Himnusz első versszakát, amit a teljes Szózat elszavalásával folytattak. Az idén 26. alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

A különböző helyszíneken elhangzó valamennyi szavalat rögzítésre került, és a rendezők ígérete szerint a YouTube-csatornán keresztül visszanézhetővé válik. Április 11-ig - a magyar költészet napjáig - a részt vevő iskoláknak lehetőségük lesz további szavalatokat is feltölteni, és a legnézettebbeket, illetve a legnagyobb tetszést kiváltókat jutalmazzák. A díjakat a magyar költészet napján adják át.

A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon. A világ több ezer magyar nyelvű iskoláját figyelembe véve 2015. évben egy hosszú távú program indult útjára, melynek évente újabb és újabb határon belüli és külhoni település ad otthont.

Idén, második helyszínként Orosházára – a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumra – esett a választás. A jövő évben következő „házigazda” az idei résztvevők közül, sorsolással kerül kiválasztásra.

Az „Együtt Szaval a Nemzet” YouTube csatornán a vezénylésnek helyet adó iskola és annak diákjai jelentek meg, Jordán Tamás vezetésével elszavalták a Himnusz első versszakát, majd a Szózatot. Minden évben a Himnusz mellé a Magyar Kultúra Napjának megünneplésére méltó vers kerül kiválasztásra. Ezzel egy időben a világ más részeiről csatlakozó iskolák szavalatai is követhetőek lesznek, legyenek akár Székelyudvarhelyen, akár Melbourne-ben vagy Tokióban. Az eseményt a Magyar Televízió is több helyszínről közvetítette.

A fenti videóhoz folyamatosan érkeznek más iskolák újabbjai, itt gyűjtjük be őket.

Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjainak szavalása

Csenger Makovecz Imre Általános iskola

Salamon Ernő Gimnázium Gyergyószentmiklós

Még több 2015-ös szavalós videó erre >>

 

Még több hírt, érdekességet és videót találsz Facebook oldalunkon »