Zenei videók típusai

Az Artisjus kiadásában megjelent zeneipari kézikönyv, az IZÉ - Inspiratív Zenei Ébresztő a zenei alkotóknak segít képbe kerülni olyan témákban, amikkel előbb-utóbb találkozni fognak a pályájuk során. Mindez az Artisjus IZÉ rendezvénysorozatának egyfajta lenyomata, mindaz, amit a zeneipar kulcsfiguráinak tapasztalataiból szőttek.

Ennek egy számunkra érdekes része a zenei videók típusairól szóló rész, amit ide kimásoltunk.

Music video

A music video (korábbi nevén “videoklip”) elsősorban azzal a céllal jött létre, hogy a dalokat televíziós környezetben is játszani lehessen, de ma már elsősorban online felhasználásra szolgál. Egy népszerű, nagy nézettségű music videot készíteni dalunkhoz nem feltételenül költséges vállalkozás, és - ellentétben a kifejezetten tévés felhasználásra szánt videóval - több fajtája is kialakult. A music video formáit és alkalmazási módjait a videomegosztók és a közösségi média használata jelentősen befolyásolja, így alakulhattak ki az eredeti daloknál hosszabb/rövidebb, egyszerűen vizualizált vagy csak dalszövegeket tartalmazó videók.

Official video

Az eredeti dalhoz készült, az eredeti előadó/kiadó megbízásából készült music video.

Vizuál video

Bizonyos esetekben nem készül kifejezetten a dalhoz forgatott költséges felvétel - ilyenkor képeket, vagy egyszerűbb, animált képsorokat illesztenek a zenére. Gyakran friss megjelenésekkor, átmeneti megoldásként használják ezt a formátumot - amikor a dal már megjelent, de a videoklip még nem készült el hozzá.

Lyric video

A vizuál videóhoz hasonlóan egyszerűsített megoldás: csak képeket és a dal szövegét a felvétel tempójában lejátszó videó.

Fan / Unofficial video

Ide sorolunk minden olyan, a rajongók vagy más felhasználók által készített nem hivatalos videótartalmat, amelyek általuk is lettek feltölve, nyilvánossá téve az adott videómegosztó platformon. A YouTube esetében a hangfelvételek eredeti  jogtulajdonosai, de szerzők is korlátozhatják (=letilthatják) az ilyen videókat, vagy a Partner Programon belül akár bevételeket is szerezhetnek ezen videótartalmakkal.

music_video_types.gif

 Forrás: Dal+Szerző magazin

Még több hírt, érdekességet és videót találsz Facebook oldalunkon »