A Youtube története röviden, 2014-ig

stat.pngA jövőre tízéves videómegosztó mára mindenkinek hétköznapi videós forrásává vált. De hogyan indult és melyek a fontosabb mérföldkövei ennek az óriási sikerrel és forgalommal bíró szolgáltatásnak? Itt olvasható.

2005 februárban regisztrált YouTube.com domain debütálása 2005. április 23-án volt, ugyanis ekkor töltötték fel a legelső videót. Májusban indult a béta verzió és 2005 év végén már naponta 8 millió videómegtekintést ért el az akkor még újdonságnak számító Youtube.

A videómegosztó az elmúlt 9 év alatt számtalan slágert, mémet adott a világnak, sokaknak 15 perces hírnevet, de akár életreszóló lehetőséget és valódi karriert is. A közösségi felületet egyaránt használják a brandek, filmkészítők és forgalmazók, zenészek és az amatőrök is. Sok új típusú tartalom a Youtube és a videómegosztók nélkül teljesen ismeretlen lenne, így ma nem tudnánk, mi az a unboxing video, sminkvideó, játékvideó és rengeteg más fogalom is ismeretlen lenne számunkra.

A Shortymedia infografikája foglalja össze a legfontosabb mérföldköveket. Érdemes átfutni főleg azért, mert az utolsó rész már erősen megváltozott, így azokat az infografikán is updateltem!

Kiemeljük itt is a 2014-es adatokat:

  • 2014-ben havi 1 milliárd egyedi látogatója van a Youtube-nak - ez kb. az afrikai kontinens teljes lakossága
  • 100 órányi feltöltött videó óránként - ami 16 év hosszúságú, óránként!
  • 1 millió partner programban részt vevő tag
  • a 2. legnépszerűbb keresőszolgáltatás, megelőzve ezzel a Binget és Yahoo-t
  • 6 milliárd órányi videót néznek meg minden hónapban - ami 685ezer évnek felel meg. Összehasonlításképp a Homo sapiens kb. 300 000 évvel ezelőtt alakult ki (Wikipedia).

a-brief-history-of-youtube-infographic-shortymedia_updated2014.png

forrás: shortymedia, update: http://youtube-marketing.blog.hu (2014.08.05.)

A Youtube időről időre tájékoztatja a nagyközönséget sikereiről, és legfrissebb statisztikai adatait saját oldalán is megjeleníti, itt elérhetőek az adatok» 

A végére pedig egy kis vicces: 2013-ban a Gregory Brothers egy rövid klipben dalolta el a videómegosztó történetét. A meglehetősen vicces és kaotikus filmben az ismert YouTube-sztároktól a mémeken át minden olyan megjelenik, ami a Youtube jelenség köré épül.


YouMa - YOutube Marketing blog bejegyzések és hírek itt »