Mysteryguitarman - egy Youtube sikersztori

337 milliószor nézték meg videóit, 2,8 millió feliratkozott rajongója van. Sikereit a Youtube is díjazta: ma már tőlük kap pénzt, hogy videókat készítsen.

Joe Penna – az interneten csak Mysteryguitarmanként ismert youtuber – zenész, animátor, filmeket készít. Pólóit ezerszámra veszik, és a Youtube kiemelt partnere. Brazíliából, Sao Paulóból orvosi egyetemi tanulmányai miatt költözött át az Egyesült Államokba. A fehér köpenyt valamiért unalmasnak tartotta, így inkább elkezdett saját zenés videókat gyártani, melyek egyre népszerűbbé tették. Később rájött, hogy népszerűségét digitális trükkökkel látványosabbá teheti és így élvezetesebbek lesznek zenés filmjei.

Ma már nem túlzottan tűnik érdekesnek a karrierje kezdetét jelentő első videó, a The Puzzle, ami 2007-ben a Youtube nyitóoldalára kiemelt (akkoriban ez a funkció még ritkaság volt). Az igazi áttörést a "Guitar:Impossible" videó jelentette számára:

A 27 éves brazil srác 2006-os csatlakozása óta 337 milliószor nézték meg az általa készített több mint 200 videót, és most éppen 2,8 millió feliratkozott rajongója van. A Twitteren 284ezer követője van, a Facebookon 376 ezer rajongója, és ezek a számok folyamatosan nőnek. 2010 februárjában egy újabb youtube csatornát is indított, ahová 6 óra alatt annyian iratkoztak fel, hogy a harmadik legnagyobb forgalmú brazil csatornává vált, jelenleg több mint 360ezer követője van.

Videóival díjakat nyer(t) a világ számos országában, mindezt csak közösségi marketinggel - na és persze a mérhetetlen exhibicionizmusán mellett a tehetségével.

Azon kívül, hogy a youtube-bal való együttműködésnek köszönhetően a csatornáján megjelenő reklámokból pénzt kap, másért is szereti a videómegosztó. Videói valódi interaktív tartalmak: címkéket, videón belüli "ugrást", és rengeteg ötletes megoldást használ és ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy élvezetes tartalmáért újra és újra visszajöjjenek ide, hiszen csupán a videókat lemásolva és más megosztóra feltéve produkciójának egy lényeges eleme elveszne.

Egyik legötletesebb videójáról a Huffington Post is nagy rajongással beszélt:

Videói utómunkálataihoz Final Cut Pro professzionális videóvágó alkalmazást és a speciális effektek szerkesztésére alkalmas Apple Shake szoftvert használt, de ma már egy egész csapat segíti munkáját, így biztosan egész arzenálnyi szoftver és eszköz segíti munkáját. 

2012-ben a Fourth Wall Studionál egy interaktív thrillert is készítettek Meridian címmel. Jo felesége Sarah Penna, aki egyébként az elsők között volt, akik a Youtube-nak köszönhetik karrierjét - Phillip DeFranco (szintén sikeres youtuber) menedzsereként kezdte. A youtube sztárok menedzseléséből nőtt ki a Big Frame nevű Multi Channel Networkjük, mely ma már több Youtube blogger és csatorna megélhetését segíti.