Szerzői jogi iskola - Happy Three Friends-el büntet a Youtube

copyright-index-whatiscopyright.pngAkiknek van Youtube csatornája és töltöttek mér fel videót, azok talán azt is tapasztalhatták, hogy a Youtube le is tilthat anyagokat azért, mert jogvédett tartalmat fedez fel a videóban. Ez lehet képi-, illetve hanganyag is. Minderről a Youtube bőséges, magyar nyelvű anyagokkal ad tájékoztatást, szóval panaszra nincs okunk.

Sajátos humorral oldanak meg olykor elég kényes szerzői jogi kérdéseket. Például, ha a letiltott videóhoz kapcsolódó segítő linkek egyikére kattintunk, akkor található egy ilyen rész a segítségek között:

Hogyan oldhatom fel a szerzői jogi figyelmeztetést és állíthatom vissza fiókom megbízhatóságát:

  • Várhatsz hat hónapot a figyelmeztetés lejártáig. A figyelmeztetés lejár, ha elvégzed a Szerzői Jogi Iskolát, és nem kapsz további szerzői jogi figyelmeztetéseket ez alatt a hat hónap alatt.
  • Megkérheted a videód ellen keresetet benyújtó személyt a szerzőijog-bitorlásra vonatkozó keresetének visszavonására.
  • Ha videódat tévedésből távolították el, tévesen állították róla, hogy szerzői jogokat sért, illetve tisztességes használatúnak minősül, ellenkeresetet nyújthatsz be.

Az első pontnál a szerzői jogi iskola linkre kattintva ez a videó jön be, és elég humoros kérdésekre kell válaszolnunk a teszt kitöltésekor (van hozzá magyar felirat):

A szerzőijog-bitorlás komoly bűncselekmény, és a szabályok megszegése súlyos következményekkel járhat.

  • Igaz
  • Hamis.

Ha a tartalom elérhető az interneten, akkor közkincsnek számít, ezért fel lehet tölteni a YouTube-ra.

  • Igaz
    Hamis

Vagyis: lopni csúnya dolog, ÉRTEM??? A sajátos humorral tanító rajzfilm és a helyenként 80-as IQ-t feltételező tesztkérdések összességében onnan indulnak ki, hogy "de buta vagy, hogy olyat töltöttél fel, amit nem szabad". Miközben sokan egyszerűen kijátszani akarják a szerzői jogokat. Valamiért az ilyen jellegű eljárások egyedi naivitásról tesznek tanúbizonyságot, akárcsak a Windows sokak által jól ismert mondata: "Valószínűleg szoftverhamisítás áldozata lettél"...

Egy plusz érdekesség, hogy egy szervezet iskolai tananyaggá tenné az Egyesült Államokban a szerzői jogok fontosságát. A tanterv még mindig vázlati stádiumban van, de annyi kiderült róla, hogy a készítők játékos feladatokkal és videók segítségével igyekeznének befogadhatóvá tenni a témát a kisiskolások számára.

A tanterv elkészítésére megbízást adó csoport mögött a Los Angeles Times szerint a hollywoodi film- és hanglemezstúdiókat tömörítő szövetségek, az MPAA és a RIAA állhatnak, az említett szervezetek azonban eddig nem kommentálták a történetet. (forrás: LA Times)

Címkék: marketing youtube